Klasse: Startende leraar? Krijg elke maand een tip.

"Als startende leraar stoot je snel op het buffeteffect: je overlaadt je bord. We kiezen daarom voor een vast maandmenu met een behapbare selectie aan tips en tools." 
Joke Boeckx, lerarenopleider


Ik meldde me onlangs op Facebook aan op een aantal pagina's die bedoeld zijn voor (startende) leraren (in opleiding). Interessante tip om eens te doen! Je komt heel wat te weten over het beroep, en hier en daar een interessante tip of een origineel lesidee.

Op die manier kwam ik ook terecht bij dit artikel uit het tijdschrift 'Klasse'. Het is speciaal bedoeld voor leraren die net afgestudeerd zijn.

Het artikel haalt problemen en fases aan die veel starters in hun eerste jaren doormaken. Na een inleidend artikel volgt er voor elke maand een tip.

Waarom

Ik koos het omdat het uiteindelijk toch de bedoeling is dat we over een jaar of drie allemaal een keertje een 'startende leraar' worden. Het kan dan misschien fijn zijn om aan dit artikel terug te denken als je het even niet meer ziet zitten., of het misschien nog eens te herlezen. In elk geval: van wat extra tips is nog nooit iemand slechter geworden.

De auteurs

Het artikel en de tips werden geschreven door drie verschillende auteurs: Yara Vervoort (starter), Joke Boeckx en An Leroy (lerarenopleiders)

Dat er zowel lerarenopleiders als een starter aan het woord komen is fijn, want op die manier wordt het gehele plaatje van twee kanten bekeken. 

Het artikel

Het artikel begint met een inleiding waarin een aantal vragen aangehaald worden waar starters volgens hen vaak mee zitten. Hoe maak je afspraken met je leerlingen? Hoe blijven oudercontacten constructief? En hoe bewaak je de werkdruk?

"Uit onderzoek blijkt dat starters die goed opgenomen worden door het schoolteam meer geneigd zijn te blijven." (Klasse, 2023)

Er wordt gesteld dat veel startende leraren het onderwijs binnen de vijf jaar verlaten, maar dat het antwoord op de vraag of het onderwijs jou ligt, ook veel te maken heeft met het beleid van je school.

Dan krijgen we een grafiek die aangeeft welke fases de meeste starters hun eerste schooljaar doormaken. De fases die je ziet in deze tekening worden nog verder uitgelegd in het artikel.

                © Laura Janssens (Klasse, 2023)


De maandelijkse tips die hierna komen zijn ook zeker de moeite waard om eens te bekijken! Ze behandelen problemen die typisch zijn aan die bepaalde maanden van het jaar. Zo staat er bv. in september beschreven waar je best op let bij de start van het schooljaar, zoals afspraken maken met de leerlingen, en tips om de drempel naar de leraarskamer te verlagen. In december vind je dan weer nuttige info over examens en het schrijven van rapportcommentaren. 

Aangezien er twaalf maanden zijn, en elke maand in het artikel een nuttig arsenaal aan tips aanbiedt, ga ik ze hier niet allemaal herhalen. 

Als je interesse gekregen hebt in het artikel kan je het gemakkelijk nalezen door hier te klikken. 

Meerwaarde

Voor leerlingen is het artikel deze keer niet echt een meerwaarde, maar des te meer voor ons binnenkort als startende leraren. Ik raad al mijn collega-studenten aan om het een keer te lezen, of hou het zeker in je achterhoofd voor binnenkort!




Reacties

  1. Dag Els

    Waar sociale media al niet goed voor zijn...
    De grafiek die je toont past (bijna) volledig bij mijn eerste onderwijservaring van het afgelopen schooljaar. Het enige dat ik eraan zou veranderen is de uitkomst. De hoogte van de curve in juni/juli lag toch een pak hoger dan die van september. Wat wil zeggen dat mijn verwachtingen meer dan overtroffen werden. Het betere weer, de lossere sfeer, de uitgelatenheid van zowel leerlingen als leerkrachten aan het einde van het schooljaar waren een fantastische ervaring en smaakten zeker weten naar meer.

    Het tijdschrift Klasse is echt wel een goede bron van informatie, niet enkel om je praktisch op weg te zetten, maar ook, zoals jij aantoont in je bericht, om je mentaal een duwtje in de rug te geven. Vorig jaar kreeg ik dit magazine automatisch in mijn mailbox, dus ik denk dat het op een of andere manier verbonden is aan je stamboeknummer als leerkracht, of misschien via Smartschool. Ik nam in ieder geval toch ook de tijd om de inhouden te bekijken en de interessantste artikels ervan te lezen.

    Ook fijn om weten is dat er aanvangsbegeleiding voorzien wordt door scholen voor startende leraren. Die geeft je enkele keren per jaar extra ondersteuning rond de schoolwerking, maar ook ondersteuning in de klas als je dat nodig acht. De wetenschap dat er iemand is die je kan en wil (en ook wel moet) helpen kan al genoeg zijn om je uit momenten van twijfel en ontgoocheling te halen.

    We mogen onszelf gelukkig prijzen als we na het behalen van ons diploma een even warm welkom mogen ervaren in onze eerste school als we nu kregen binnen de opleiding.

    Groeten

    Gert

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

90 jaar chiro

Hairspray

'Glamour' en 'noncha' verkozen tot kinder- en tienerwoord van het jaar