'Glamour' en 'noncha' verkozen tot kinder- en tienerwoord van het jaar

Dit vind ik nu leuk; nieuws dat fijn is om te lezen, in tegenstelling tot wat we meestal in een nieuwsbulletin op ons bordje krijgen. Het komt dan ook nog eens jaarlijks terug én gaat op de koop toe over taal. Beter kan niet.

De verkiezing van het kinder- en tienerwoord van het jaar. Tot een jaar of twee geleden werd hier door mijn dochters nog duchtig voor mee gestemd. Ondertussen zijn we die fase een beetje gepasseerd, maar ze kennen wel nog de betekenis van de woorden die verkozen worden. 

Kinderwoord van het jaar: glamour (stijlvol)
Dit woord won het van de woorden 'Skibidi' (als er iets raars of opvallends gebeurt), 'sigma' (cool en populair zijn) en 'anai' (een roep wanneer er iets fout gaat).

Tienerwoord van het jaar: noncha (nonchalant) 
Dit woord won het van de woorden 'yappen' (babbelen), 'pookie' (beste vriendin) en 'aura' (cool zijn).

Kinderwoorden van voorbije jaren: 

2023: Bro (aanspreking voor vrienden)
2022: Slay (Ziet er top uit)
2021: Ma stobbe (stop daarmee)

Tienerwoorden van de voorbije jaren:

2023: Heftig (om iets opvallends te benadrukken)
2022: Smash (mooi)
2021: Bestie (beste vriendin)

Hippe taal

Er zijn meer van die woorden die thuis dagelijks de revue passeren. Woorden die voor ons als ouders volledig nieuw zijn, en waarvan de betekenis niet altijd meteen even duidelijk is. Als je dan aan de tieners in kwestie vraagt wat een woord wil zeggen, krijg je een oogdraai of beginnen ze te lachen. Wij zijn dus duidelijk 'oud' en niet meer mee. Gelukkig verlopen zo'n gesprekken hier meestal wel op een leuke manier. De oogdraai of het lachen wordt meestal wel gevolgd door een begrijpbare uitleg. 
Helemaal hilarisch wordt het wanneer je als volwassene die nieuwe woorden zelf probeert te gebruiken, maar dat dan (al dan niet met opzet) in een verkeerde context doet. 

Ik kan met trots zeggen dat er al een aardig lijstje tienerwoorden en -gezegdes is dat ik in  de juiste context kan gebruiken. 😁

Ik heb een crush:         Ik ben verliefd.
We hebben fix:            Ik ben verliefd op hem, hij op mij. We doen alles wat een koppel doet, maar we 
                                    zijn nog niet officieel samen. 
We zijn samen:            Nu zijn we echt officieel een koppel.
Yappen:                       Babbelen zonder stoppen, snel praten, informatie dumpen
Bro:                             Zo noemen tieners in een bepaalde fase iedereen, ook hun ouders.
                                    Of je zegt iets wat hen niet aanstaat, en je krijgt 'Bro' als reactie.
Slay:                            Ziet er goed uit!
Yas queen:                    fabuleus


(Wver, 2024)    

Taalevolutie

Oudere generaties vinden jongerentaal vaak 'onzin'. Ik ben het hier niet mee eens. Voor het vak Communicatieve en digitale vaardigheden nam ik eerder dit semester een interview af van mijn ouders over het onderwerp dialect en taalevolutie. Zij gaven aan dat ze merkten dan kinderen en tieners niet meer altijd goed weten wat bepaalde dialecte woorden betekenen, en dat zij als grootouders op hun beurt ook niet altijd mee zijn met de jongerentaal. 
Mijn ouders gaven aan dat ze dit geen probleem vinden. Ze zijn zich er terdege van bewust dat evolutie van taal iets van alle tijden is, en dat dat niet tegen te houden valt. Hier kan ik hen alleen maar gelijk in geven. 

 (Jongerentaal – Dialectloket, z.d.)

Grenzen vervagen en mensen van meer en meer verschillende talen en culturen leven met elkaar samen. Logisch dus dat ook talen in elkaar overvloeien. Die evolutie zullen we er gewoon bij moeten nemen. Pubers blijven pubers. Die tienertaal zal wel gedeeltelijk verdwijnen naarmate ze opgroeien, het merendeel van die woorden zijn immers afkomstig van bekende influencers. Maar ik denk dat we ervanuit mogen gaan dat er meer en meer woorden van verschillende talen door elkaar gebruikt zullen gaan worden in de toekomst. Dat vind ik niet jammer, maar eerder een verrijking.

Wat me wel stoort is het geforceerde straattaaltje dat jongeren, die Nederlands als moedertaal hebben, plots overnemen van anderstalige nieuwkomers. Lidwoorden worden plots fout gebruikt, die en dat wordt door elkaar gehaald, ... Dat is jammer, want hierdoor lijkt het alsof jongeren bewust afstand nemen van correct taalgebruik. Dat moet allemaal weer rechtgezet worden in de lessen Nederlands. Nog meer werk voor ons. 😜

(Straattaal – Dialectloket, z.d.)

Het volledige artikel lees je hier.

Bronvermelding

 Jongerentaal – dialectloket. (z.d.). https://www.dialectloket.be/tekst/sociolinguistiek/jongerentaal/

 Straattaal – dialectloket. (z.d.). https://www.dialectloket.be/tekst/sociolinguistiek/jongerentaal/straattaal/

 Wver. (2024, 2 december). Glamour en noncha verkozen tot Kinder- en Tienerwoord van het jaar. Het Nieuwsblad. https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241202_95799266


Reacties

  1. Dag Els!

    Ik ben het zeker met jou en je ouders eens over het feit dat taalevolutie nu eenmaal een aspect van de samenleving is. Je zegt ook dat het niet tegen te houden is, maar er zijn wel degelijk mensen die dat willen, namelijk de zogenaamde 'taalpuristen' die ernaar streven om taal 'puur' te houden en het op die manier in leven te houden. Wat ik dan weer grappig vind, is dat taal net doodgaat als het zich niet meer kan aanpassen aan nieuwe situaties: dus in het verlangen naar taal in leven te houden (oftewel, de taal zoals zij het kennen in leven te houden) zou uitlopen tot de dood van die taal. Dus ook ik zie taalevolutie en de invloeden die uitgewisseld worden voornamelijk als verrijking.

    De zorg die je verwoordt in verband met autochtone jongeren die plots een fout taalgebruik aannemen in het verlangen om 'erbij te horen' zet wel degelijk aan het denken. Aan de ene kant maak ik mij ook zorgen, aangezien dat mogelijks alleen maar de integratie van de allochtone jongeren/leerlingen vermoeilijkt als hun autochtone peers de juiste grammatica niet demonstreren. Langs de andere kant ben ik benieuwd aan hoe dat mogelijks onze taal vormgeeft of mogelijk zelfs onze Standaardtaal aanpast: taal evolueert voortdurend, of niet?

    Dankjewel voor het delen van de kinder- en tienerwoorden van het jaar en je daarbij horende mening!

    Groetjes,
    Joren

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

90 jaar chiro

Hairspray